Chumphon Pinnacle

Chumpon Pinnacle ligt op ongeveer 11 km afstand varen van Koh Tao en is gevormd door enorme granieten pinnacles omgeven door een reeks kleinere. Je kan hier gemakkelijk duiken tot 18m diepte , maar je kan een stukje verder naar 30- 40 meter! Geschikt voor openwater- en hoger duikniveau.

De rots zelf ligt helemaal onderwater (pinnacle) en is bijna helemaal met anemonen bedekt. De ‘kei’ loopt in een noord – zuid richting van 14 tot 38 meter diepte. Rijk aan visleven zoals batvis, makreel, grote scholen barracuda’s en snappers. Af en toe trekt deze duikplek ook grotere bezoekers zoals walvishaaien, reefsharks en soms kleine bullsharks aan. Ten zuiden van de grootste rots ligt Barracuda Rock, waar je zoals verwacht great- en Chevron barracudas kan tegenkomen. Heel mooie duikspot maar sterk afhankelijk van de weersomstandigheden (wind)

South West Pinnacle

Deze ligt ook ongeveer 11 km maar de andere kant op, ten zuidwesten van Koh Tao en word gevormd door een centraal pinnacle omgeven door een reeks van uitlopers, zoals een zeester zeg maar.

Ook 40 minuten varen om er te komen en zelfde soort fauna als Chumpon pinnacle. Hier echter wel mooie ‘finger’fans die bijna fluoriserend groen zijn. Heel apart.

Red Rock, Japanese Garden, Green Rock and Twins

Dit zijn de duikplekken rondom bekende Koh Nang Yuan of Nang Yuan Island op 250 meter van de noordwestkust van Koh Tao .

Met vaak kristalheldere water en de ‘witte’ zandstranden (heuse landbruggen) word Koh Nang Yuan terecht de parel in de kroon van Koh Tao genoemd.
De granieten rotsformaties bieden een verscheidenheid aan tropische rifvissen. Vaak ligt het uit de wind en dus ideaal voor beginnerscursus, en opfriscursus maar ook geschikt voor diegene met al duikervaring. Ga je het hoekje om zit je snel al op 18m.

Greenrock heeft de grappige swim-throughs en de noord-oost kant van deze duikplek gaat zelfs tot 40m!

Twins bestaat uit meerdere pinnacles die in een 240 graden lijn t.o.v elkaar liggen, met een variate aan dieptes van 8-10m tot 20m. Hier vind je ook het kunstmatig rif: buoyancy word. Een koraalnursery en trainingsgedeelte om de natuurlijke riffen te beschermem tegen ons duikers.

White Rock

White Rock – “Hin Kaow” in Thai – is een zeer populaire duikplaats want is maar op korte boot reisafstand van de westkust van Koh Tao. De site combineert prachtige koraaltuinen met 2 grote rotsformaties gevormd door enorme rotsblokken.

White Rock zelf is de grootste rots op de site en stijgt tot bijna 2 meter onder de oppervlakte en vormt tegelijkertijd de noordelijke rotsformatie van de duikstek. Diepte reikt van 2m – 16m. Het zuidelijke gedeelte ligt dieper, vanaf ongeveer 22 meter en stijgt tot ongeveer 6-7 meter.

Hierdoor is White Rock geschikt voor recreatieve duikers van alle niveaus. En omdat het is nogal een grote duikstek is, is het behalve voor duikopleidingen ook heel geschikt voor duikers met ervaring.

Schildpadden worden regelmatig waargenomen, die zich graag voeden op de zachte koralen en de site is bekend om Koh Tao beruchte Titan Triggerfish, van wie er een – “Trevor”, wordt gegraveerd in Koh Tao legende. Daarnaast volop Blue Geringed en 6-striped Angel vis, Banner vis, Butterfly vis en noem maar op.

White Rock is beroemd om zijn ’s nachtduiken. De site trekt veel jagers aan in de schemering met inbegrip van de grote barracuda die op zoek naar voedsel zijn en met regelmaat de duiker’s zaklamp ‘gebruikt’ om te jagen. Kijk onder rotsen en richels om de blauwe bevlekte pijlstaartrog, inktvis en pufferfish ’s nachts te spotten.

Hoewel White Rock ligt relatief dicht bij Koh Tao, kan je hier ook Whalesharks spotten tijdens het seizoen als je gelukt hebt.

Ship Wreck

Koh Tao’s premier Wreck duik, is de voormalige Thaise Marine boot HTMS Sattakut, vriendelijk aan Koh Tao geschonken door een consortium van het ministerie van Marine en Costal Resources en de Koninklijke Thaise Marine.

De Sattakut werd netjes schoongemaakt en ontdaan van alle giftige en gevaarlijke stoffen en door de Thaise Marine gecontroleerde gezonken op 18 juni 2011. Ze ligt op een zanderige omgeving, net ten zuiden van de duikstek Hin Pee Wee. Haar stern ligt op een diepte van ongeveer 30-31 meter en de boeg in 26 meter. Hoewel nog relatief nieuw dus herbergt de duikplaats al een overvloed aan zeeleven.

Er zijn 2 boeilijnen op het wrak, verbonden aan het schip zelf en er is één meer gehecht aan een grote betonnen blok met een extra lijn, wat leidt tot het wrak. Het ondiepste deel van het wrak is de brug of ‘Capitan’s cabin’, die ligt op een diepte van 18metres.

HTMS Sattakut is 49 meter lang en 7-meter breed en heeft 2 boordkanonnen. Het grootste kanon ligt bij de boeg – een 76mm / 50 Mk 22 DP – en heeft op de zijkant de datum waarop ze werd gebouwd ingegraveerd, dat was 1942, samen met enkele andere informatie, zoals waar ze werd gebouwd en door wie. Dit kanon ligt op een diepte van 20-21m.

Net onder dit platform is een van de penetratie punten te vinden– alleen voor Wreck Specialty gebrevetteerde duikers – die leidt naar een trap en verder naar de voorste cabine op ongeveer 24 meter diepte. De uitgang van deze cabine brengt je naar het midden van het schip, direct onder de brug.

Maar je hoeft er niet persé in want er zijn vele patrijspoorten aan weerszijden van HTMS Sattakut waardoor je de Giant Groupers, One Spotted Snappers, Butterfly Fish, Sweetlips en vele anderen vissen kan spotten. Ook als je afdaalt naar de westkant van het schip, kijk dan goed met je zaklamp, tussen de zeebodem en de ‘kiel’ of onderkant van het schip – heel vaak spotten we daar grote Jenkins Whiprays en Blauwe Bevlekte Ribbontail Rays.

Er is een 2e kanon – een 40mm / 60 Bofors Mk III cannon – gelegen op de achtersteven van de boot op ongeveer 24-25 meter diepte.
Niet zo groot als die op de boeg, maar het nog steeds een zeer interessante plek om te bezoeken. Hieronder vind je een andere penetratie punt – weer alleen voor Wreck Specialist duikers – op een diepte van 27m. Deze ingang leid naar een smalle gang welke doorloopt tot de ‘Big room’ in het hart van het wrak. Penetratie van de achterkant is een stuk gemakkelijker, in vergelijking met de voorkant.

Buiten de HTMS Sattakut is veel visleven te zien en Hin Pee Wee is slechts 20-25 zwemslagen naar het noorden.
HTMS Sattakut is geschikt voor duikers met hun geavanceerde certificering of hoger, en voor penetratie is een Wreck Specialist certificering vereist is. Het is ook een populaire keuze voor een van de keuze adventure duik als onderdeel van de Advanced Open Water Diver cursus.

Aow Leuk and Mango Bay

Aow Leuk en Mango Bay hebben een zanderige bodem en beginnen zeer ondiep, waardoor ze op een natuurlijk zwembad lijken. Ideale locaties voor start duiktrainingen of om lange, ondiepe duiken te maken. Ook zeer geschikt mocht een tijdje niet gedoken hebben. In Aow Leuk vind je riffen aan de zijkanten, bij Mango Baai aan 1 kant. Beide baaien zijn ook uitermate geschikt voor een drop-off: boot stopt, hup ’t water in en dan duiken je terug richting strand waar bootje met kopje koffie op je wacht. Leuke duiken waar je weinig andere tegenkomt 🙂

Light house

Heeft echt de mooiste tafel- en staghorn koralen . Diepten variëren van 4 tot 14m en ‘doen’ we vaak naar Hin Wong pinnacle.

Hin Wong Pinnacle

Ligt aan de oostkant van Koh Tao en ligt verspreid over groot en zeer gevarieerd terrein, variërend van een diepte van 10 tot 32m . Hoewel het zicht- en stroming hier vaak onvoorspelbaar zijn, blijft het een mooie duikplek. Wel meer geschikt voor advanced openwater duikers. Diep net zoals Chumpon- en South West en een goede optie mocht de wind ‘verkeerd’ staan. Indrukwekkende helderblauwe zachte koralen op 26 + meter. Met een beetje gasnarcose erbij waan je jezelf in de film Avatar.

Laem Thian

Heeft een reeks van swimthroughs, grotten en canyons langs de ondiepe kust . Diepten variëren 6-20 meter , zodat alle duikers welkom zijn om deze geïsoleerde duikstek te verkennen aan de oostkant van Koh Tao .

Shark Island

Naam alleen al schrikt af, maar met een beetje fantasie lijkt ’t op een haaie-vin op afstand..vandaar.

Diepten variëren van 28m en ondieper in het zuidelijke puntje van de duikplek . In het ondiepe gedeelte zijn er prachtige, kleurrijke koralen en anemonen te zien en bij vniet al te sterke stroming is het zelfs mogelijk om rondje eiland te duiken.
Okay voor alle duikers maar de stroming kan weleens sterk zijn.

Sail Rock

Sail Rock is een mooie duikplek in de Koh Samui archipel . Maar voor deze duiktrip hebben we minstens 8 duikers nodig en is sterk afhankelijk van het weer (2uur varen heen) en de drukte in de duikschool. Je bent de hele dag op zee namelijk en de prijs is hoger: 2,500 Thai baht voor 2 duiken op Sailrock.

Sailrock reist vanaf de zandbodem omhoog en het bovenste gedeelte steekt 15m boven de zee uit. Gelegen op 45 km ten noorden van Koh Samui, halverwege tussen Koh Phangan en Koh Tao en biedt grote scholen visjes, steile wanden, ruige rotsformaties en een geweldig verticale ‘schoorsteen’ aan.

Deze schoorsteen ligt aan de noordwest kant en begint vanaf 18m diepte en op 6m stopt ie!
Op 18m diepte kunnen twee duikers de grot in, maar later even achter elkaar aan. Op 12m diepte is gat waardoor je weer verder in openwater kan doorgaan. Ga je verder naar 6m ben je omringd door een prachtig ‘tapijt’ van roze anemonen. Leuke plek voor je safety stop :-). Sommige gaan andersom dus bij begin duik maar dan wel goed klaren wat je hebt geen touw om af te dalen.

Na een bakje rijst, beetje zwemmen en uurtje surface interval maak je hier een 2e duik voordat we weer beginnen aan de 2uur terugtocht. Neem wel een boekje mee!