Hoe leer ik duiken?

Leren duiken is niet moeilijk en vooral erg leuk.

Leren duiken doe je bij een duikschool. Het is verstandig een duikschool te kiezen die is aangesloten bij een gerenommeerde organisatie zoals de IDD, SSI, NOB, NAUI of PADI.

Weet dat deze organisaties zelf geen duikscholen hebben, maar duikscholen kiezen zelf uit een van de vele opleidingssystemen.

Kijk even op onderstaande link voor informatie hoe je kan weten of je bij een duikschool boekt of bij een freelancer.

Duikscholen
hoe leer ik duiken
hoe leer ik duiken

Duiken is een fantastische onderwatersport!

Duiken is een fantastische en steeds populairder wordende watersport. Bij het duiken maak je gebruik van een duikuitrusting die onder andere bestaat uit een duikpak en een trimvest. Een ademautomaat en perslucht (de duikfles) stellen je in staat onder water adem te halen. De loodgordel zorgt er voor dat je ook daadwerkelijk onder water blijft. Met behulp van vinnen kun gemakkelijk door het water verplaatsen en dus zo veel mogelijk zien.

Zowel voor de recreatieve vakantieganger als de echte avonturiers heeft het duiken genoeg te bieden. Op een aantal meter diepte is er vaak al veel moois te zien. De tijd die je onder water door kunt brengen is afhankelijk van de omvang van de tank, de diepte waarnaar je afdaalt en je luchtverbruik. Een gemiddeld duurt een duik ongeveer 45 minuten.

Wat zie ik als ik leer duiken

Doordat je voor lange tijd onder water kunt blijven kom je een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegen. Uiteraard kun je onder water veel verschillende vissoorten tegen komen. Naast de kleinere vissen die je vlak onder het oppervlak ziet kom je tijdens het duiken op grotere diepten ook grotere vissen tegen.

Maar naast al deze vissen kan er nog veel meer te zien zijn.  Zoals kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, prachtige rotsformaties, en anemone. Wat je te zien krijgt is natuurlijk afhankelijk van de plek waar je gaat duiken.

hoe leer ik duiken

Wat zijn de vereisten om te leren duiken?

Om te mogen beginnen aan een duikopleiding is het van belang dat je gezond bent  en beschikt over een aantoonbare zwemvaardigheid. De minimum leeftijd om te mogen beginnen wisselt per organisatie waar de duikschool bij aangesloten is.

Je kunt bijvoorbeeld al beginnen aan de basiscursus vanaf 10 jaar.

Open water duikcursus

Iedereen die begint met duiken zal dus de basiscursus  moeten voltooien. Deze basiscursus heet “open water” of soms “1ster duiker”

Deze cursus bestaat uit verschillende modules: een theoriedeel, een praktijkdeel in ondiep water en 4 buitenwater duiken. Een beginners duikcursus richt zich op het leren omgaan met en wennen aan de duikuitrusting.   Daarnaast het onder de knie krijgen van verschillende basistechnieken, zoals ademhalingstechnieken, trimmen, stijgen en dalen en duiksignalen (handgebaren).

Er wordt ook een stukje duikfysica en duikfysiologie behandeld.

Duikbrevet

Na het succesvol afronden van de basiscursus krijg je je brevet “open water diver”. Je bent nu bevoegd om samen met een minimaal gelijkwaardige buddy te duiken in het open water (tot een bepaalde diepte en bij “normale omstandigheden”).

Een duikbrevet van een duikschool die aangesloten is bij de genoemde duikorganisaties wordt in principe wereldwijd geaccepteerd. Wel kan het zijn dat de beheerder van een duiklocatie ook vraagt om een bewijs van je duikervaring, zoals een logboek.

Een duikbrevet is in principe levenslang geldig. Echter, het is aan te raden om een opfriscursus te volgen als het al enige tijd geleden is dat je een duik hebt gemaakt. Deze cursussen zijn bij alle duikscholen te volgen.

CMAS open water duikbrevet