Is duiken in Thailand gevaarlijk?

Duiken is niet gevaarlijk Thailand, of waar je ook gaat duiken

Duiken is niet gevaarlijk, ook niet in Thailand zolang je maar goed wordt opgeleid wordt door een erkende duikschool en jij de basisregels blijft opvolgen.   Het zijn er maar 3:

  • Blijf altijd ademen
  • Niet te snel opstijgen (10 m / minuut)
  • En blijf bij je buddy

Duiken of leren duiken tijdens je vakantie is een te gekke ervaring. Alleen moet je hierbij onder andere oppassen voor de duikersziekte (ook wel caissonziekte of decompressieziekte genoemd). Dit wordt veroorzaakt door als je te lang onder water blijft en/of als je te snel naar de oppervlakte opstijgt na een duik.

Hoofdreden voor deze duikersziekte is uitdroging, een slechte lichamelijke conditie, medicijngebruik of te snel vliegen na je laatste duik.  Dus alles is makkelijk te voorkomen door: eEen goede opleiding, goede voorbereiding, goede duikplanning, gezond blijven en 24 uur niet gaan vliegen na je laatse duik.

is duiken in Thailand veilig

Hoe wij de duiksport veilig houden

We hebben ondertussen al zo’n 11 duizend duiker opgeleidt. Met regelmaat krijgen we positieve reacties betreft de goede service persoonlijke benadering en de professionaliteit die we bieden.  Samen met onze Nederlandse duikinstructeurs beleven ze de mooiste avonturen onder water.

Iedereen die bij ons wilt komen duiken moet altijd een Fit-to-Dive verklaring invullen met in sommige gevallen goedkeuring van een arts. Dit geldt voor duikers en niet-duikers zoals snorkelaars en free divers.

Daarnaast duiken we nooit in groepen van 4 per duikleider / instructeur en stijgen we altijd op met oppervlakte boeien (Safety Marker Buoy). Snorkelaar krijgen in-water begeleiding met natpakken en reddingsvesten.

Ga niet duiken als je zwanger bent

Bij zwangerschap zwellen de slijmvliezen op waardoor het moeilijk is te klaren (het gelijkmaken van de druk onderwater water en die in het binnenoor).

Er zijn daarnaast aanwijzingen (dmv dierenproeven) dat duiken schadelijk kan zijn voor de ongeboren foetus, hoewel onbetwijfelbaar bewijs uitblijft, gezien dit niet zomaar getest kan worden.

Dus ons advies: beter niet!

is duiken in Thailand gevaarlijk
officiele duikschool

Vooroordelen over duiken

Misvatting 1: duiken is gevaarlijk

Een duikopleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Voordat je open water duiken gaat maken heb je al 2 middagen in ondiep water (ook wel confined sessie genoemd) oefeningen gedaan om vertrouwd te raken met de duikuitrusting en de onderwateromgeving.

De duikuitrusting (Scuba) moet daarnaast aan verschillende vereisten voldoen. Duikscholen hebben legio voorwaarden waar ze zich aan moeten voldoen met het oog op veiligheid en de kwaliteit standaard.

Statistisch gezien is het gevaarlijker als je boodschappen gaat doen bij de kruidenier op de hoek. Echter: ga je duiken met een freelancer in Thailand,  omdat zoiets goedkoper is, dan weet je bijna zeker dat men niet aan deze voorwaarden kunnen voldoen,  gezien ze geen bedrijfspapieren hebben.

Misvatting 2: de dieren onderwater zijn gevaarlijk

Haaien zijn in echt erg schuwe dieren. Beweeg je te snel dan zijn ze er al vandoor. Echter, haaien eten geen mensen en duikers zwemmen niet, we drijven rustig en daarom zien ze ons niet als een bedreiging.

We moeten respect hebben voor alles wat onder water leeft, tenslotte zijn we te gast in deze onderwater wereld. Soms komt er wel eens een visje achter je aan zwemmen omdat we hun territorium binnen treden.  Zelfs lieve Nemo zal reageren en zegt dan echt niet; “hallo” maar probeert alleen haar eigen teritorium te beschermen.

Daarnaast blijven de oceanen voor ons onbekend terrein.  Zelfs als je net zoals de eigenaar van Impian Divers hier al 20 jaar duikt weet je nooit wat je tegen kan komen tijdens duiken.  Wat natuurlijk  het mooie van duiken is, maar voor een maximale bescherming eisen we dat eenieder een natpak draagt tijdens het duiken, ondanks de watertemperatuur van ongeveer 29 graden.

 

is duiken gevaarlijk in Thailand
samen duiken

Misvatting 3: ik ben te jong of te oud om het te leren

Niemand is te jong of te oud om het te leren. Vanaf 10 jaar mag je met de basiscursus starten, en zolang je maar gezond bent is er verder zijn er geen leeftijdsbeperkingen.

Duiken is een pasieve activiteit en je hartslag moet zo laag mogelijk zijn om zo langer te kunnen ademen van een tank. Een gemiddelde duikuitrusting weegt op het land ongeveer hetzelfde als een backpack, onder water niets! Hier zijn we gewichtsloos. Duiken is mooi,  facinerend en iedereen moet het mee maken.

 

Misvatting 4: claustrofibisch

Het kan zijn dat je blikveld wat vernauwd wordt met het dragen van een masker.  Maar omdat onderwater alles 3-D is, wordt duiken een hele bevrijdende ervaring. Geef het een kans en kom het bij ons proberen!

Onze filosofie is dat iedereen,  die bij Impian Divers een duikopleiding, duikles volgt of fundives maakt de tijd krijgt om op zijn/haar eigen tempo zich te ontwikkelen.  Dit alles op een leuke en ontspannen manier.

We hebben zelfs full face maskers beschikbaar mocht het nog een obstakel voor je blijven.

 

geen claustrofobie tijdens duiken