Diverse opleidingssystemen

Herkennen officiële duikschool op Koh Tao

Met ongeveer zestig duikscholen op 21 km2 plus de vele opleidingssystemen wordt het nogal lastig om op afstand een juiste keuze te maken.

Nog lastiger wordt het voor je door de aardig wat ‘extra’ aanbiedingen van Nederlanders, die puur op commissie basis zich voordoen als zijnde managers van ‘Nederlandse duikteams’ bij de groter Thaise Koh Tao duikscholen. Sommige beweren dat hun eigen duikschool hebben, dit zelfs zonder op Koh Tao aanwezig te zijn.

Op Koh Tao lopen meer duikinstructeurs rond dan er palmbomen zijn .. en zo’n 80% heeft geen vast werk en een werkvergunning van een duikschool.

Buiten het Impian Divers duikteam zijn er geen andere ‘Nederlandse duikteams’ op Koh Tao en via bij deze aanbieders kom je helaas niet bij een Nederlandse duikschool of duikteam terecht.

Het is zeker niet nodig dat iedereen met ons komt duiken, maar als je gaat duiken in het buitenland is het verzekeringstechnisch wel aan te raden om direct te boeken met de officiële duikscholen, in plaats van met illegale freelancers.

Een officiële Koh Tao duikschool is gemakkelijk herkennen. Zoek op hun website naar:

  • Tourist Authorisation Thailand (TAT) registratienummer
    • Deze moet onderaan hun webpagina te vinden zijn (TAT 34/01190)
  • Vaste telefoonlijn voor Koh Tao .
    • wat begint met ‘077 … …’

Zo niet, dan heb je te maken met een lokale of zelfs een niet op Koh Tao verblijvende boekingsagent / freelance duikinstructeur. Zo’n boekingsagent zonder bedrijfspapieren met bijhorende TAT licentie is niet verzekerd en geven onze duikindustrie een heel slecht imago.

Mail gerust mocht je informatie willen over wie is wie onder de Nederlandse Koh Tao’ers.

Legale aspecten

TAT regelgeving eist dat een duikschool of een eigen boot moet bezitten, of een boot afhuurt voor minimaal 6 maanden.

Deze boot mag ook niet aan meer dan 2 duikscholen tegelijkertijd verhuurd worden. Dit omdat de verzekering van boten die passagiers vervoeren direct onder de verplichte toeristenregistratie (TAT) van een duikschool vallen.

Een Koh Tao duikschool zonder eigen boot, kapitein, tanks, compressor en zelfs vaste duikstaf is geen duikschool. Een restaurant zonder eigen keuken en zitplaatsen, met de kok op afroepbasis ga je ook niet graag vanuit Nederland bij reserveren.

Impian Divers

Impian Divers doet al jaren lang legaal alle moeite wat binnen haar vermogen is en redelijkerwijs verwacht mag worden, om de kwaliteit en daarmee de veiligheid van eenieder te waarborgen.

Legale bedrijfsvoering vergt veel doorzettingsvermogen, tijd en investeringen.
Onze Nederlandse kaderleden betalen maandelijks inkomsten belastingen en moeten om de 3 maanden hun werkvergunning visa verlengen bij de Thaise ambassade in Maleisië!

Kaderleden

Bij Impian Divers is ieder kaderlid een actief I.D.D & I.A.D.S professional, en daardoor professioneel verzekerd voor aansprakelijkheid via I.D.D & I.A.D.S Nederland. Sommige Impian kaderleden zijn daarnaast ook in bezit van een SSI en een PADI instructeurs brevet.

Opleidingssystemen

Er zijn vele opleidingssystemen in de duikwereld, echter deze bezitten geen duikscholen of -resorts.
Duikscholen zijn privé bedrijven, met eigen lokale licenties en werkvergunningen voor hun stafleden.

Een Heineken uithangbord betekent dat ze Heineken bier tappen, niet dat de bar van Heineken is en ze het salaris van de barman betalen.

Echter duikscholen hebben wel een erkend internationaal erkende opleidingssystemen nodig om hun klanten op te leiden en de duikschool kiest voor het systeem wat het beste bij de duikschool filosofie past.

Want opleidingssystemen die erkend zijn d.m.v. een NEN & ISO normering zijn internationaal geldig, net zoals een NL rijbewijs ook internationaal erkend wordt.

Reden voorkeur I.D.D & I.A.D.S duikopleidingen

IDD Nederland is sinds het jaar 2000 de eerste ISO- gecertificeerde
duikorganisatie ter wereld en heeft het didactische modulaire opleidingssysteem geïntroduceerd in de duikwereld.

Daarnaast is de kwaliteit van de duikopleidingen, die geassocieerd zijn met de groeiende naam van I.D.D & I.A.D.S Nederland een van de redenen waarom we in 2015 met hen in zee zijn gegaan.

De standaarden & procedures van I.D.D & I.A.D.S zijn wereldwijd hetzelfde. Dit in tegenstelling bij PADI die met regionale franchisers en vertegenwoordigers werkt, waardoor lokale standaarden nog weleens kunnen ‘verbuigen’.

Tenslotte zijn er maar een paar opleidingssystemen zoals I.D.D / I.A.D.S die tijdens en na opleidingen een inclusief wereldwijd dekkende duikverzekering aanbieden.

Verzekeringstechnisch

Een cursist is tijdens een I.D.D & I.A.D.S opleiding namelijk tot 50,000 Euro verzekerd voor duik gerelateerde ongevallen zoals o.a decompressie ziekte. Dit alleen zolang alle richtlijnen & procedures opvolgt worden tijdens de gehele duikopleiding.

Na afronding cursus wordt men ook (zonder extra kosten) automatisch 1 kalenderjaar lid van I.D.D & I.A.D.S. Hierdoor blijft men wereldwijd verzekerd voor sport duiken, welke inclusief een aansprakelijkheidsverzekering is.

Geen enkele andere Koh Tao duikorganisatie biedt dit aan en als cursist ben je dan verzekerd via een Thaise verzekering, die tot 200,000 Thai baht (< 5,000 Euro) onkosten vergoedingen dekt

Kwaliteitsafdelingen I.D.D / I.A.D.S

De kwaliteitsafdelingen van I.D.D zorgen er onder andere voor dat alle I.D.D kaderleden (dive masters en instructeurs) getraind worden en blijven in de I.D.D standaarden en procedures.
Hierdoor ontstaat een waarborg voor de opleidingen wereldwijd.

Op de I.D.D website staat aangegeven welke instructeurs en duikscholen hieraan voldoen en een actieve status bezitten, om zodoende officiële duikbrevetten te kunnen uitschrijven.

www.iddworld.com

modulaire opleidingssystemen