Duik locaties Koh Tao

Waar kun je het mooiste duiken in de Golf van Thailand?

Koh Tao is een klein eiland in de Golf van Thailand dat bekend staat als 'Turtle Island' vanwege de zeeschildpadden die er wonen. Het eiland heeft prachtige kustlijnen met helder, warm water en 11 baaien met koraalriffen en zeeleven. De relaxte sfeer en bloeiende duikindustrie maken Koh Tao een populaire bestemming voor duizenden bezoekers elk jaar.

Waarom duiken met ons op Koh Tao

Kom duiken in Koh Tao op 1 van de minstens 20 dive sites die we rijk zijn , waarvan de meeste op maximaal 40 minuten varen zijn, en sommige slechts op 20 minuten afstand. Dat is namelijk  de reden dat we 2 maal per dag kunnen uitvaren.

Kleine groepen van maximaal 4 duikers per duikleider, en duiktijden van 1 uur of 50 bar zijn  toegestaan.

Als geen ander begrijpen we de  duikindustrie goed.  Dus of je nu hebt leren duiken via I.D.D., PADI, SSI, of een andere duikorganisatie: je bent  altijd welkom om te komen duiken en/of om je duiktraining voort te zetten.

Ochtend trip

Dan varen we meestal naar de diepere dive sites zoals de H.M.S Sattakut wrak; Chumpon-, South West- of Hin Wong pinnacle. Gevolgd door een 2e duik rondom Nang Yuan, White Rock of Light House.

Middag trip

Dan bezoeken we de ondiepe locaties zoals Aow Leuk; Mango -, Tanote of Mao bay en wederom rondom Nang Yuan eiland. De middag duiken zijn ook toegangelijk voor diegene die aanboord willen voor snorkelen (beschikbaarheid is onder voorbehoud)

Nachtduik

Nachtduiken is afhankelijk van een minimale bezetting van 2 duikers en de weersomstandigheden.

Voor deelname is bewijs van  een advanced open water brevet )of equivalent) een vereiste.  Het maken van een nacht adventure duik is ook mogelijk.

Overzicht van de meest populaire Koh Tao dive sites

Aow Leuk

Locatie: Tegenover Shark Island.
Minimum 5 m / maximum 16 m.
Niveau van duiken: beginners en gevorderde duikers.

Aow Leuk is een beschutte baai met een prachtig uitzicht en het is de thuisbasis van veel jong zeeleven. Vaak zien we hier jonge Blacktip rifhaaien.

Beschut tegen harde wind heeft deze ondiepe duikplaats een zandbodem die de thuisbasis is van tuinaaltjes, schorpioenvissen, vlindervissen, sergeant-majoors en scholen van geelstaart barracuda’s.

Op deze schitterende duikplek doen we regelmatig ondiepe oefeningen voor de open water cursus, evenals de navigatieduik van de gevorderde open water.

Hin Nagm is vaak de tweede open water duik na het bezoek aan South-West Pinakel of Shark Island.

Chumpon Pinnacle

Locatie: Ongeveer 5 km ten noordwesten van Nang Yuan.Minimaal 14 m / maximaal 40 m.
Niveau van duiken: ervaren duikers.

Deze duikplek is meestal voor gevorderde duikers, maar is toegankelijk bij rustig weer tijdens de laatste open water trainingsduiken. Het biedt majestueuze uitzichten, adembenemende rotsformaties en is rijk aan zeeleven, met een kans van 50% op waarneming van walvishaaien: ja of nee.

De vaste trip prijs is 1.600 Thai baht. De tweede duik is meestal rondom Koh Nang Yuan Island of White Rock.

Green Rock

Locatie: Ten noordwesten van Koh Nang Yuan.
Min. 12 m / max. 30 m.
Niveau van duiken: Beginner tot ervaren duikers.

Een spectaculaire duikplaats met avontuurlijke doorgangen door grote bogen, grotten en spleten die door de ondergedompelde, boulderende rotsen snijden.

De thuisbasis van de yellow margin triggerfish. Duikers kunnen tijdens het paaiseizoen een ’trigger-aanval’ tegenkomen omdat ze erg territoriaal en beschermend worden over hun nesten. Dit maakt het een interessante duik.

Hin Wong Pinnacle

Locatie: Oostkust van Koh Tao.
Min. 12m / max. 26m. 
Niveau van duiken: Beginnende tot ervaren duikers.

De minder bezochte duikplekken aan de oostkust bieden een andere verscheidenheid aan zeeleven dan de westkust van Koh Tao. Deze pieken op een diepte van 26m bieden blauwe zachte sponskoralen, kleurrijke zeewaaier en zeewimpels. De tweede duik vindt meestal plaats rond de LightHouse of Koh Nang Yuan Island.

Mango Bay

Locatie: Ten noorden van Koh Tao.
Minimale diepte: 5m / Maximale diepte: 16m.
Niveau van duiken: beginnende tot ervaren duikers.

Mango Bay (Aow Muang) is een broedplaats voor alle kleine vissoorten en heeft riffen aan de oost- en westkust van de baai, samen met koraalrotsen ertussenin die een natuurlijke ‘koraaltuin’ bieden zoals we die vandaag kennen.

Deze baai is ook perfect voor snorkelaars en beginnende duikers om geleidelijk de overgang te maken van ondiepe zandbodems naar diepere dieptes met rotsachtige contouren.

Japanse tuinen

Locatie: Ten oosten van Koh Nang Yuan.
Min. 6 m / Max. 16 m.
Niveau duiken: Beginner tot ervaren duikers.

Gelegen aan de oostkant van Koh Nang Yuan, worden de Japanse tuinen gescheiden door een van de weinige zandbanken ter wereld die drie stroken land met elkaar verbindt.

Fantastisch snorkelen en geweldige omstandigheden voor beginnende duikers. Deze duiklocatie biedt zandbodems om duikers voor te bereiden op het aanpassen van hun drijfvermogen voordat ze zich begeven naar de rifgebieden. De rifduik zelf is prachtig, met veel jonge vissen. Soms zien we hier de zwart-wit gestreepte zeeslang.

Twin Peaks / Drijfvermogen Rif

Locatie: Western Side of Koh Nang YuanDepth:
Min. 10 m / maximaal 18 m
Niveau duiken: Beginner tot ervaren duikers

Verspreid over de drie rotspinakels. Tussen twee van de ondiepe pinakels (12 – 14 m) vindt u de Clarks anemoonvis familie beschermd door een ring van schelpen.

Ten noorden van het middenpunt ligt Buoyancy World, een ‘alternatieve’ duiklocatie om het aantal duikers bij Twins te verminderen. Hier zijn kunstmatige structuren gebouwd van materialen die visleven en koraalontwikkeling zullen aantrekken, en voor beginnende duikers om hun duikvaardigheden te verbeteren.

H.M.S Sattakut

H.M.S Sattakut
Locatie:
30 m van Hin Pee Wee
Min. 18 m / max. 32 m
Niveau duiken: advanced open water duikers

Het scheepswrak H.M.S Sattakut (LCI : Landing Craft Infantry 724) is een 48m  voormalige marineschip uit de Tweede Wereldoorlog die 18 juni 2011 tot zinken gebracht om een nieuw kunstmatig rif te creëren. De kiel ligt op een  diepte van tussen de 27 en 32 meter, terwijl de bovenkant van de mast een diepte van 18 meter bereikt – waardoor deze duik het meest geschikt is voor duikers met het Advanced Open Water-bevet.    Ze ligt op 30 m van Hin Pee Wee en biedt daarmee een extra duiksplaats met een overvloed aan zeeleven in de buurt. 

H.M.S Hanhak Sattru
Locatie:
Ao Mao bay (oost kust)
Min. 22 m / max. 24 m
Niveau duiken:  advanced open water duikers

H.M.S Suphairin
Locatie:
No Name pinnacle (naast Twins)
Min. 24 m / max. 28 m
Niveau duiken:  advanced open water duikers

Koh Tao duik locaties

H.M.S Hanhak Sattru

Locatie: Ao Mao bay (oost kust)
Min. 22 m / max. 24 m
Niveau duiken:  advanced open water duikers

H.M.S Suphairin
Locatie:
No Name pinnacle (naast Twins)
Min. 24 m / max. 28 m
Niveau duiken:  advanced open water duikers

Koh Tao dive sites

H.M.S Suphairin

Locatie: No Name Pinnacle  (west van Twins Pinnacle)
Min. 24 m / max. 28 m
Niveau duiken:  advanced open water duikers open water duikers

Shark Island

Locatie: 1 km van de zuidelijke punt van Koh Tao
Min. 15 m / Max. 28 m
Niveau van duiken: Beginner tot ervaren duikers

Shark Island is niet vernoemd naar zijn vleesetende zeeleven, maar naar de gelijkenis van het eiland met een haaienvin vanuit bepaalde hoeken.

Af en toe brengen stromingen voedselrijk water binnen dat een overvloed aan zeeleven aanmoedigt. Groupers, schildpadden en scholen vlindervissen bewonen de ondiepere diepten.

South West Pinnacle

Locatie: Ongeveer 7 km ten zuidwesten van Koh Tao
Min. 15 m / Max. 28 m
Niveau van duiken: Beginner tot ervaren duikers

Een rij pinakels met muurduiken en fantastisch gevarieerd zeeleven, zoals snapper, trevally en barracuda. De ondiepere punten zijn bedekt met tuinen van zee-anemonen en de diepere geulen zijn gevuld met gezonde gorgonians en zweepkoralen.

Een van onze favoriete duikplekken. Wat minder vaak bezocht in vergelijking met Chumpon Pinnacle.

Vaste tripprijs van 1,600 Thai baht.
2e duik meestal White Rock

White Rock

Locatie: Westkant van Koh Tao
Min 14 m / Max. 28 m
Niveau van duiken: Beginner tot ervaren duikers

White Rock is een van de meest populaire duikplekken van Koh Tao voor zowel dag- als nachtduiken.

De rotsstructuren zijn een aantal verhoogde planken die onderdak bieden aan honingraat groupers, langdraaiende zwarte zee egels en verschillende zee anemonen, samen met het zachte koraal gemengd met knop en porie koralen en de kleurrijke kerstboom wormen.

Als je van onderwaterfotografie houdt, biedt deze duiklocatie de compositie en het onderwaterleven voor geweldige foto’s.